Jesteś tutaj » Strona główna » Ciekawostki » ABC mądrego grzybiarza

ABC mądrego grzybiarza

Zbieranie grzybów w lesie, to jedna z przyjemności, z jakich możesz skorzystać na łonie natury. Zanim jednak zaczniesz z niej korzystać, musisz posiąść odpowiednią wiedzę na temat tych smakołyków.

Naucz się grzybobrania. Zbierania grzybów najlepiej nauczysz się w towarzystwie osoby, która robi to od dawna. Ktoś taki najlepiej wytłumaczy, jakie grzyby zbierać, a jakich nie tykać. Chcąc zostać samodzielnym grzybiarzem, musisz spędzić trochę czasu z ilustrowanym katalogiem grzybów. Katalogi takie zawierają wyraźne i szczegółowe ilustracje poszczególnych gatunków, wraz z wyczerpującymi opisami. Nie radzimy jednak wybierania się na grzyby samemu z książką pod pachą.

Grzyby jadalne i trujące. Fakt, że większość grzybów jest jadalna, nie powinien usypiać twojej czujności i uwagi podczas wkładania ich do koszyka. Najprostsza zasada grzybobrania mówi, że najbezpieczniej jest po prostu zbierać tylko te grzyby, które pod kapeluszem mają jednolite gąbki, a nie blaszki. Zasada ta przydaje się głównie niedoświadczonym grzybiarzom. Zbierając grzyby, trzeba pamiętać i o tym, by w każdym znalezionym egzemplarzu znaleźć wszystkie cechy, świadczące o tym, że należy on do bezpiecznego, jadalnego gatunku. Brak choć jednej z nich powinien niepokoić i powstrzymać przed dołączeniem grzyba do zebranej kolekcji. Kolejna zasada grzybiarzy dotyczy wyglądu grzybów. Niektóre grzyby trujące i jadalne, wyglądają identycznie, gdy patrzymy na nie z góry. Zanim zerwiesz grzyba, przyjrzyj się także trzonowi. Odróżnienie grzybów jadalnych od trujących jest znacznie trudniejsze w przypadku młodych egzemplarzy. Młode grzyby nie posiadają jeszcze wszystkich charakterystycznych cech swojego gatunku, dlatego łatwo pomylić jedne z drugimi.

Trujące też potrzebne. Grzyby groźne dla ludzi, nie rosną w lesie przypadkowo. W żadnym razie nie należy ich deptać, wyrywać, ani niszczyć. Są ozdobą lasu i pożywieniem dla zwierząt.

Pozwól by dalej rosły. Grzybów nie wyrywa się wraz z korzeniami, to znaczy nie wyciąga się ich z podłoża na siłę. Wyrwanie grzyba razem z grzybnią powoduje, że nigdy już nie odrośnie. Grzyby odcina się nożem lub ukręca. Pozostałą w ziemi grzybnię trzeba przykryć ziemią i mchem.

Gdzie rosną grzyby? W lasach oczywiście, ale najbardziej lubią lasy iglaste i te, w których rosną dęby i buki. Chodząc po lesie iglastym, zaglądaj pod sosny, bo tam lubią chować się rydze i maślaki. Grzyby co prawda rosną po deszczu, ale terenów podmokłych nie lubią. Najwięcej jest ich na piaszczystych terenach leśnych, na łąkach i w miejscach, gdzie las nie jest jeszcze zbyt gęsty.

10 przykazań grzybiarza.
1. Nie tykaj grzybów, o których nic nie wiesz.
2. Zbieraj grzyby do wiklinowych koszy i wkładaj je tam trzonkami do góry.
3. Zbieraj grzyby z gąbką, a nie z blaszkami.
4. Nie tykaj nie wyrośniętych grzybów.
5. Nie zbieraj grzybów, które są pod ochroną.
6. Uważaj na dzieci podczas grzybobrania.
7. Nie niszcz trujących grzybów.
8. Nie wyrywaj grzybów z grzybniami.
9.Nie zbieraj wodnistych grzybów, są szkodliwe.
10. Zabezpiecz się odpowiednim ubraniem przed kleszczami i żmijami (wysokie buty, długie spodnie, bluza i nakrycie głowy).

Grzyby w diecie. Specjaliści twierdzą, że grzyby posiadają głównie walory smakowe. Ich znaczenie odżywcze nie jest zbyt duże, bo mają w sobie niewielkie ilości potrzebnych nam pierwiastków, takich jak cynk, selen, żelazo, potas itp. Grzyby są ciężkostrawne, dlatego trzeba je drobno kroić i dokładnie gryźć. Aby grzyby nie straciły smaku i aromatu, nie należy ich gotować dłużej niż 10 minut. Grzyby można suszyć, marynować i mrozić.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl