Jesteś tutaj » Strona główna » Ciekawostki » Poczuj się pewnie przy stole

Poczuj się pewnie przy stole

Czy to możliwe, by przy stole nie czuć się pewnie? Oczywiście, że nie, jeśli to jest nasz własny stół, stół przy którym siadamy codziennie, stół zwyczajny, domowy, przy którym nie obowiązują żadne reguły, oprócz tych najbardziej podstawowych. Rzecz ma się zupełnie inaczej, gdy trzeba zasiąść w restauracji, w dużym gronie gości i przy elegancko zastawionym stole, elegancko zjeść kilka potraw.

Co wówczas robimy? Rozglądamy się na boki, szukając śmiałka, który zacznie jeść, by móc bezstresowo go naśladować. Rzecz tak prozaiczna i naturalna jak jedzenie i zachowanie się przy stole, staje się trudna i skomplikowana, gdy stół jest uroczysty, okazja niecodzienna, a gości dużo. Co więc robić, by czuć się pewnie, bezpiecznie i dobrze przy każdym stole?

Pozycja przy stole.
Przy stole siedzi się wygodnie i pewnie, to znaczy na całym krześle, a nie na jego brzegu. Pewnie, to nie znaczy z łokciami na stole lub podpartą głową. Wygoda siedzenia nie może wykluczać elegancji. Łokcie powinny znajdować się blisko tułowia. Przy jedzeniu unosimy je, ale nie odchylamy ich na boki.

Znaczone miejsca.
Na niektórych przyjęciach, gospodarze wyznaczają miejsca dla poszczególnych gości. Jeśli tak jest, trzeba się temu podporządkować, przynajmniej na początku. Kartonik z imieniem i nazwiskiem jest zazwyczaj oparty o kieliszek lub szklankę. Po zajęciu miejsca, trzeba odłożyć go na bok.

Serwetki.
Przy nakryciach gości znajdują się serwetki papierowe lub uszyte z materiału. Papierowe pozostawia się na stole i służą one do przetarcia ust po posiłku. Serwetki materiałowe mają inne funkcje. Służą do ochrony ubrań przed oblaniem na przykład zupą. Karygodnym błędem jest wiązanie ich na szyi jako śliniaków. ?Serwetkę materiałową rozkładamy i kładziemy sobie na kolanach, ale nie robimy tego zanim kelner nie postawi przed nami jedzenia. Po spożytym posiłku, kładziemy ją z lewej strony talerza.

Smacznego.
Jedząc staramy się siedzieć prosto. To nie głowa powinna wędrować do łyżki z rosołem lub mięska na widelcu, lecz łyżka i widelec mają być unoszone do ust. Podczas spożywania drugiego dania można zrobić sobie przerwę, ale trzeba pamiętać o tym, że jeśli mamy zamiar nadal konsumować swój posiłek, trzymane w ręku sztućce kładziemy na talerzu krzyżując je ze sobą. Jest to sygnał dla kelnera, że nadal będziemy jeść. Sztućce ułożone równoległe są sygnałem, że zakończyliśmy jedzenie, choć nie wszystko zostało zjedzone. Raz użytych sztućców, nie odkłada się na obrus, lecz na brzeg talerza.

Na zdrowie!
Wznosząc toasty nigdy nie chwytamy kieliszków za ich górne, rozszerzone części. Kieliszki wznosi się do ust, trzymając za nóżki.

Czas na dymek.
Na dymek z papierosa przychodzi czas dopiero przy deserze lub kawie. Deser można wzbogacić zapachem tytoniu tylko wtedy, gdy wszyscy biesiadnicy wyrażają na to zgodę. Palenie między jednym, a drugim daniem uroczystego obiadu jest niedopuszczalne.

Po jedzeniu.
Odchodząc od stołu powinniśmy podziękować sąsiadującym z nami gościom. Różne potrawy pozostawiają w naszych zębach różne niewygodne pozostałości. Należy bezwzględnie powstrzymywać się od manipulowania wykałaczkami w uzębieniu przy stole. To nieapetyczne i nieeleganckie.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl