Jesteś tutaj » Strona główna » Ciekawostki » Smakują i chłodzą, ale czy szkodzą?

Smakują i chłodzą, ale czy szkodzą?

  • Data dodania: 2012.06.05

Jeśli przysmakiem, po który najchętniej sięgasz latem są lody, warto dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Lody są pyszne, ale czy wszystkie składają się z wartościowych składników? Czy prawdą jest, że lody tuczą? Czy zimne lody w gorące dni mogą szkodzić? Ile lodów mogą jeść małe dzieci i jak mają to robić, by nie zachorować? Jakie lody kupować, by ich jedzenie nie skończyło się przykrymi dolegliwościami?

Lody prawdziwe i oszukane. Prawidłowo przyrządzone lody, powinny składać się z mrożonego mleka, owoców, wanilii, kakao, bakalii i innych dodatków. W sklepowych lodówkach znajdziemy lody zrobione z wymienionych wyżej składników i takie, które nie mają w sobie nic, z tego co narysowane i napisane jest z przodu opakowania. Pierwszą rzeczą, jaka powinna wzbudzić twoją czujność, jest cena mrożonych przysmaków. Za trzy lub cztery złote, nie da się wyprodukować, zapakować, przetransportować i mrozić przez jakiś czas w lodówce, jednego litra dobrych lodów. Tanie lody to mieszanki różnorodnych substancji chemicznych, zapychaczy, wzmacniaczy smaku i barwników. Lody takie nie są szkodliwe, ale całkowicie sztuczne. Kupując lody, zajrzyj na spód opakowania i przeczytaj, czy istotnie jest w nich mleko i owoce widoczne z przodu. Tanie lody to czasem prawie zamrożona woda, bez smaku i prawdziwych dodatków.

Lody, a nadwaga. Teoretycznie rzecz biorąc, lody nie powinny tuczyć, bo są zrobione z mrożonego mleka. Niestety do mleka dodaje się masę cukru i to już zmienia postać rzeczy. Jeśli w spożywanych lodach będą wiórki czekolady, orzechy lub dodamy do nich bitą śmietanę i słodką polewę, mleczny deser zmieni się w wysoko kaloryczny ulepek.

Kupuj bezpiecznie. Wybierając lody ze sklepowej lodówki, bierz te z dołu, bo będą najlepiej zamrożone. Zanim włożysz smakołyk do koszyka, nie zapomnij sprawdzić daty ważności produktu. Drogie lody gorzej się sprzedają i mogą zalegać w lodówkach bardzo długo. Kupując lody na mieście, przypatrz się jak są sprzedawane, czy wokół jest czysto, a lodówka, z której się je podaje, naprawdę mrozi.

Lody latem. Pogląd, że lody jedzone latem mogą szkodzić, bo na zewnątrz jest gorąco, a one są zimne, jest częściowo słuszny, a częściowo nie. To, czy lody ci zaszkodzą, zależy od tego, w jaki sposób je spożywasz. Dobrze zrobione lody są miękkie, to znaczy można zlizywać je, a nie gryźć. Lody zrobione głównie z wody, są twardymi bryłami, z których zmuszeni jesteśmy odgryzać zimne kawałki. Takie jedzenie lodów może zaszkodzić głównie dzieciom, ale dorosłym też. Do gardła dostaje się zamrożona kulka, której środek nie zdążył ogrzać się w ustach. Nagłe wyziębienie gardła i krtani, może skutkować dolegliwościami tych okolic.

Lody dla puszystych. Jeśli obawiasz się, że lody dodadzą ci zbędnych kilogramów, zamień je na równie pyszne, ale zdrowsze, bo zrobione z zamrożonych owoców, sorbety. Desery tego typu oferuje dziś każda restauracja i budka z lodami. Sorbety owocowe smakują wyśmienicie i wybór ich jest przeogromny.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl