Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Czy wiesz, co jesz? – Sajgonki

Czy wiesz, co jesz? – Sajgonki

Chodząc do różnych miejsc, z pewnością z zainteresowaniem i ciekawością, spoglądasz na różne specjały. Jedne zachęcają swoim widokiem do konsumpcji, inne nie. Próbujesz wielu, ale czy na pewno wiesz, co się w nich znajduje? Czy wiesz skąd pochodzą i jakie towarzyszyły im tradycje? Czy masz pojęcie, że wiele z nich możesz przyrządzić samodzielnie?

Nem rán lub Cha gio. Czy znasz tę potrawę? Nazwa brzmi tajemniczo, ale to nic innego, jak popularne u nas od wielu lat sajgonki. My nazywamy je tak, ale naprawdę nazywają się Nem rán lub Cha gio. Potrawę tę podaje się w restauracjach chińskich, japońskich i wietnamskich. Ojczyzną sajgonek jest właśnie Wietnam. Początkowo, potrawa ta jadana była tylko w dzień nadejścia nowego roku.

Papier z ryżu. Papier ryżowy to cieniutkie placki, które wypieka się z mąki ryżowej. Można je porównać do rodzimych naleśników. Papier ryżowy, to znak rozpoznawczy sajgonek. Zawinięty fantazyjnie, kryje on w sobie różne przysmaki. Tradycyjna kuchnia wietnamska, zezwala na zawijanie w ten papier, farszów robionych z mięs, warzyw lub krewetek, a także mieszanek tych składników.

Jajka w sajgonkach. Aby farsze lepiej się trzymały i nie wypadały przy jedzeniu, mistrzowie kuchni, dodają do nich żółtka jajek. Białka z kolei, wykorzystywane są do sklejania krawędzi papieru tak, by sajgonki nie zmieniły kształtu przy smażeniu. Cały urok sajgonek, polega bowiem na ich atrakcyjnym, estetycznym i kuszącym wyglądzie.

Olej do sajgonek. Jeśli do restauracji orientalnej, przyciągnął cię niesamowity zapach smażących się dań, to prawdopodobnie był to zapach oleju orzechowego, na którym smaży się sajgonki. Tak przewiduje klasyczna kuchnia wietnamska.

Zrób to sam. Nie musisz być mistrzem kuchni wschodniej, by zaskoczyć domowników pysznymi sajgonkami. Zrobienie ich jest łatwiejsze niż myślisz. Przyrządzenie porcji na sześć osób, zajmie ci około godziny.

Co kupić? Do sajgonek będą ci potrzebne następujące składniki: Około kilograma mięsa mielonego, najlepiej wołowego z wieprzowym, dwie cebule, dwie marchewki, mała kapusta pekińska, pojemniczek kiełków sojowych, sto gramów makaronu ryżowego, trzydzieści gramów grzybów mun, natka pietruszki, imbir, dwa jajka i opakowanie papieru ryżowego.

Co zrobić? Grzyby mun pokroić i zagotować. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, poczekać trzy minuty i odcedzić. Marchewkę, kapustę, cebulę, pietruszkę drobno pokroić. Z tak przygotowanych składników, zrób jednolitą masę. Aby masa była zwarta, dodaj do niej dwa żółtka.

Zawijasz i smażysz. Papier ryżowy jest gotowy do użytku, gdy namoczysz go w letniej wodzie i potrzymasz tak dziesięć sekund. Na środek każdego z płatków, nakładaj farsz i zawijaj dwa przeciwne rogi do środka. Brzegi papieru posmaruj białkiem. Tak przygotowane sajgonki, wrzucaj na głęboki olej i smaż tak długo, aż staną się złociste i przyrumienione.

Dla ambitnych. Jeśli jesteś ambitny i masz sporo czasu, smak swoich sajgonek, możesz podkreślić własnoręcznie wykonanym sosem.
Składniki: trzy łyżki octu ryżowego, po jednej łyżce sosu rybnego i sojowego, jedna limonka, odrobina czosnku, garść zmielonych orzeszków ziemnych bez soli, duża łyżka cukru pudru i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej sajgonki na chwilę przed podaniem. Ilość składników możesz zmienić, w zależności od upodobań smakowych. Nie lubisz robić sosów? Kup gotowy sos do sajgonek. Znajdziesz go na półce z przyprawami orientalnymi.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl