Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Dlaczego przyprawy mają dobry wpływ na zdrowie?

Dlaczego przyprawy mają dobry wpływ na zdrowie?

Po przyprawy sięgamy niemal każdego dnia, doprawiając różne potrawy do smaku. Nie wiemy jednak, że niektóre z nich są używane jako lekarstwa na rozmaite dolegliwości już od czasów starożytności. Przyprawy można łączyć w różne kombinacje, ale warto nauczyć się robić to przede wszystkim umiejętnie. Dzięki temu będziemy mogli delektować się swoimi ulubionymi daniami i jednocześnie dbać o własne zdrowie.

Przyprawy korzenne oraz ziołowe są wykorzystywane już od najdawniejszych czasów, nie tylko jako środek wzbogacający żywność, ale również jako naturalne specyfiki na różne schorzenia. Dobieranie odpowiednich przypraw zapewni naszemu organizmowi dostarczanie najcenniejszych soli mineralnych oraz mikroelementów.

Bazylia dobra na trawienie

Jedną z najbardziej znanych i zarazem najczęściej stosowanych przypraw w naszych kuchniach jest bez wątpienia bazylia. Zioło to dodaje się przede wszystkim do dań przyrządzanych na bazie pomidorów, ale zielone liście bazylii z powodzeniem mogą także wzbogacać smak wielu mięs, sałatek oraz sosów.

Bazylia jest przyprawą pochodzącą z Indii i odznacza się dobroczynnymi właściwościami dla naszego układu trawiennego. Już niewielka ilość tego zioła ułatwia przyswajanie pokarmów, pobudzając tym samym produkcję soku żołądkowego. Bazylia posiada także działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwskurczowe. Ponadto coraz częściej podkreśla się właściwości przeciwdepresyjne tego zioła (podobne do melisy). Bazylia poprawia nastrój oraz dodaje witalności.

Właściwości kozieradki pospolitej

Stosunkowo mało znaną rośliną zielną jest kozieradka pospolita, a szkoda, bowiem zioło to cechuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Kozieradka niekiedy nazywana jest także „greckim sianem”, a z wyglądu jest podobna do popularnej koniczyny. Nasiona kozieradki zawierają w swoim składzie spore ilości białka, tłuszczów, substancji śluzowych oraz cennych flawonoidów.

Systematycznie spożywana kozieradka wyraźnie ułatwia trawienie pokarmów oraz ich przyswajanie. Co więcej, nasiona tej rośliny mogą być również znakomitym specyfikiem odżywczym oraz wzmacniającym dla sportowców, w szczególności dla osób, które trenują bardzo wyczerpujące dyscypliny.

Kozieradka zawiera sporo soli mineralnych, związków wapnia, potasu, siarki oraz magnezu. Dzięki tym składnikom zioło to może być wykorzystywane do wspomagania leczenia urazów oraz złamań kości. Nasiona kozieradki ponadto często polecane są osobom przebywającym na diecie rekonwalescencyjnej oraz wszystkim tym, którzy cierpią na anemię. Kozieradkę można jadać w formie sproszkowanej (na przykład z łyżeczką konfitury lub miodu). Można je także prażyć na patelni lub mielić (będą wówczas stanowiły apetyczny dodatek do kanapek, zapiekanek, sałatek).

Estragon, kurkuma oraz imbir

Na szczególną uwagę zasługują przyprawy, które wywodzą się ze środkowej oraz południowej Azji. Zalicza się do nich między innymi estragon, kurkumę oraz imbir. Każdą z tych przypraw warto wprowadzić do własnego jadłospisu, bowiem znajdziemy w ich składzie wiele cennych związków.
Estragon jest dzisiaj używany już nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale także rosyjskiej, francuskiej oraz gruzińskiej. Przyprawa ta była wykorzystywana już w średniowieczu. Wówczas stosowano ją głównie w celach leczniczych, bowiem estragon odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwskurczowymi oraz przeciwszkorbutowymi. Ponadto zioło to polecane jest osobom cierpiącym na skazę moczanową, artretyzm oraz reumatyzm.

Kurkuma jest przyprawą wchodzącą w skład mieszanki o nazwie curry, która nadaje daniom specyficzny żółty kolor. Odkryto, że kurkuma posiada właściwości przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Jej spożywanie zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Kurkuma wykorzystywana jest także w leczeniu cukrzycy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Imbir natomiast to najstarsza roślina lecznicza, która uchodzi także za afrodyzjak i środek przeciwwymiotny. W jej składzie wyróżnia się olejek imbirowy, który leczy wzdęcia oraz ma działanie rozkurczowe. Spożywanie imbiru w szczególności jest polecane osobom posiadającym podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl