Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Pomysły na pyszne dania z cukinii
Pomysły na pyszne dania z cukinii

Cukinia to przepyszne warzywo, które latem robi istną furorę. Dania z jego udziałem są bardzo smaczne, a poza tym są doskonałym urozmaiceniem dla klasycznych codziennych i całorocznych potraw. Świeża cukinia, najlepiej z własnego ogródka może być znakomitym składnikiem zup, dań z grilla lub sałatek. Oto kilka przepisów na potrawy z asystą cukinii.
Leczo
Leczo to jeden z bardziej znanych smakołyków, do których przygotowania wykorzystuje się cukinię.
Składniki:
1 duża cukinia
2 pętelki kiełbasy - wybór zależy od naszych upodobań – podwawelska, swojska, czosnkowa, itp.
2 duże czerwone papryki
1 duża zielona papryka
2 pomidory
2 średniej wielkości cebule
Opakowanie koncentratu lub przecieru pomidorowego
Odrobina boczku
Oliwa lub olej
Sól
Pieprz
Czosnek
Chili
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy duży garnek lub rondel, do którego wlewamy oliwę, olej albo wrzucamy plasterki boczku oraz kiełbasy. Następnie wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Nie może być ona zbyt drobna, by warzywa nie rozleciały się podczas duszenia, ale także nie powinna być za duża. Teraz wrzucamy wszystko na rozgrzany w garnku tłuszcz i podsmażamy, stale mieszając. Gdy warzywa i kiełbasa ładnie się zeszklą i puszczą soki, dodajemy przecier lub koncentrat. Wszystko następnie doprawiamy do smaku solą pieprzem, ząbkiem czosnku i odrobiną chili. Gdy sos przejdzie smakiem i aromatem warzyw, a cukinia stanie się miękka, danie będzie gotowe do podania na stół.
Grillowana cukinia z fetą
Lato to czas grillowania, a zatem cukinia z grilla będzie znakomitą alternatywą dla mięs i kiełbas z rusztu.
Składnik:
1 duża cukinia
Kilka łyżek rzadkiej słodkiej śmietanki
Szczypiorek
Olej lub oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy kupioną lub wykopaną z ogródka cukinię dokładnie umyć, następnie pokroić na grube plasterki. Tak przygotowane warzywo w dalszej kolejności kładziemy na wcześniej rozgrzanego grilla i pozostawiamy do momentu, aż nasza cukinia ładnie się zarumieni. Możemy ją delikatnie nasmarować oliwą, by nie przywierała do rusztu W tym czasie przygotowujemy naszą fetę. Najpierw rozdrabniamy ją widelcem, aby uzyskać jednolitą masę, dodajemy do niej kilka łyżek śmietanki, a następnie siekamy świeży szczypiorek i łączymy go z fetą. Gotową masę doprawiamy pieprzem i solą, choć z tej przyprawy możemy zrezygnować, gdyż ser ten sam w sobie jest dosyć słony. Gdy nasza cukinia będzie już gotowa do podania na talerzach, nakładamy na wierzch przygotowaną masę z fety i szczypiorku.
Chłodnik z cukinii
Nie ma nic lepszego na obiad w upalny dzień niż pyszny chłodnik. Oto przepis na taką zupę z cukinii
Składniki:
3 średniej wielkości cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
Odrobina świeżej mięty
Bazylia
Sok z cytryny
Bulion z kostki lub przygotowany wcześniej rosół
Sól
Pieprz
Czosnek
Przygotowanie:
Najpierw do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną drobno cebulę, a później cukinię. Gdy warzywa nabiorą aromatu, dodajemy je do przygotowanego wcześniej rosołu lub bulionu z kostki, a następnie wszystko miksujemy, aż do uzyskania konsystencji kremu. Na koniec chłodnik doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Gdy zupa uzyska idealny smak, wstawiamy ją na 2 godziny do lodówki. Nasze danie podajemy dobrze schłodzone z odrobiną świeżej mięty.
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 przystojniak.pl