Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Pomysły na pyszny obiad z okazji rocznicy ślubu

Pomysły na pyszny obiad z okazji rocznicy ślubu

Rocznica ślubu, czy to pierwsza, czy dziesiąta, jest bardzo uroczystym dniem, zatem warto pamiętać o naszej drugiej połówce i sprawić jej tego dnia jakąś niespodziankę. Im więcej rocznic za nami z pewnością mamy coraz większy problem wyborem właściwego prezentu. Może zatem warto zrobić coś wyjątkowego, np. przygotować od podstaw smaczny obiad. Oto kilka pomysłów na pyszne dania na tę romantyczną okazję.

Kurczak smażony z ryżem i brzoskwiniami

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
200 g ryżu
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
Pół puszki brzoskwiń
50 ml oleju
1 łyżka curry
Sól
Pieprz
1 łyżeczka tymianku
Przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

W pierwszej kolejności gotujemy ryż do momentu aż stanie się sypki, a następnie go odcedzamy. Teraz kroimy mięso w małe paski, natomiast paprykę i cebulę w kostkę. Gdy ten etap jest już za nami, podgrzewamy na patelni olej. Wrzucamy pokrojone mięso i smażymy do chwili, gdy stanie się ono miękkie i rumiane. Teraz możemy dodać paprykę i cebulę oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Chwilę podsmażamy i dodajemy ryż oraz doprawiamy tymiankiem, curry, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ryż, a następnie ponownie doprawiamy do smaku, jednak na tym etapie spróbujmy dania, by nie przesadzić z ilością przypraw. Następnie wszystko razem smażymy przez kilka minut. Na koniec dodajemy na patelnię wodę oraz pokrojone brzoskwinie i dusimy aż do odparowania wody. Tak przygotowana potrawa jest od razu gotowa do podania na stole.


Zapiekanka makaronowa z warzywami

Składniki:

25 g makaronu – dowolny rodzaj – kolanka, penne, farfalle
100 g sera żółtego
20 g pomidorów
200 g cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
Olej
5 jajek
Kwaśna śmietana
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy lub czosnkowy

Przygotowanie

W pierwszej kolejności gotujemy makaron tak, aby otrzymać wersję al dente. Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go i zalewamy zimną wodą. Następnie kroimy w kostkę warzywa, czyli cebulę oraz papryki. Pomidory, zwłaszcza bardziej mięsiste, pokrójmy w ćwiartki, by nie rozpadły nam się podczas pieczenia i nie puściły za dużo soku. W pierwszej kolejności smażymy cebulę aż do momentu, gdy stanie się ona szklista. Następnie dodajemy papryki, podsmażamy chwilę i dorzucamy pomidory. Gdy wszystkie składniki będą już gotowe, na spodzie żaroodpornego naczynia układamy pierwszą warstwę makaronu, na którą kładziemy kolejno pomidory, paprykę i cebulę. Na wierzch układamy drugą warstwę makaronu. Gdy wszystkie warstwy są już gotowe w małej miseczce mieszamy jajka i śmietanę, a następnie zalewamy tym naszą zapiekankę dodajemy na wierzch żółty ser. Tak przygotowane danie pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180° C. Gdy zapiekanka będzie już gotowa, możemy ją podać z sosem pomidorowym lub czosnkowym - wedle uznania.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2017 przystojniak.pl