Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Prezent dla ukochanej – ciasto z letnimi owocami

Prezent dla ukochanej – ciasto z letnimi owocami

  • Data dodania: 2013.09.13

Któż z nas nie lubi pysznych domowych ciast, zwłaszcza z soczystymi owocami prosto z ogrodu. Jeszcze lepiej takie smakołyki smakują, gdy są podarunkiem od ukochanej osoby. Znakomitym sposobem na sprawienie naszej wybrance serca prezentu będzie własnoręczne upieczenie ciasta z pysznymi letnimi owocami – w końcu na takie smakołyki jest teraz idealny sezon.

Pomysł na ciasto

Jeśli mieszkamy w domu z ogródkiem, zapewne możemy skorzystać z jego dobrodziejstw. Owoce ogrodowe są bardzo smaczne, naturalne, dlatego idealnie się nadają do ciast i różnych innych wypieków. Takimi najpopularniejszymi owocami wprost z ogrodu są maliny, truskawki, poziomki, wiśnie, czereśnie lub porzeczki. Jeśli jednak nie jesteśmy zwolennikami uprawiania roślin w swoim ogrodzie, możemy udać się na targowisko i kupić takie dodatki, jaki tylko nam się zamarzą.

Oto przepis na biszkoptowe ciasto z truskawkami, budyniem i owocową galaretką

Składniki

Pół szklanki mąki pszennej
4 jaja
Pół szklanki cukru pudru
Cukier waniliowy
Pół łyżki proszku do pieczenia
Jedno opakowanie waniliowego lub śmietankowego budyniu
Pół kilo świeżych truskawek
Łyżka oleju
Kostka masła
Litr mleka
5 łyżek cukru
Galaretka w proszku o wybranym przez nas smaku



Przygotowanie

Pierwszy etap to przygotowanie biszkoptu. Najpierw oddzielamy białka od żółtek dodajemy i cukier waniliowy i mieszamy mikserem aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą konsystencję w postaci puszystej piany. Gdy stanie się ona sztywna dodajemy po jednym żółtku i odrobinie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian. Wszystko teraz dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy na blachę, którą wcześniej należy starannie wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz możemy wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180º C i piec ok. 40 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło, przygotujmy masę budyniową. Najpierw wlewamy do szklanki ¾ mleka, a resztę odlewamy do garnka, do którego następnie dodamy kostkę masła oraz cukier. Teraz podgrzewamy połączone z masłem mleko na kuchence gazowej albo elektrycznej, stale mieszając. Dalej do odmierzonego w kubku zimnego mleka wsypujemy budyń w torebce i łączymy miksturę z podgrzewanym mlekiem. Masę budyniową gotujemy na wolnym ogniu do momentu, gdy otrzymamy jednolitą konsystencję budyniu, a następnie wlewamy ją do brytfanki z upieczonym biszkoptem.
Ostatni etap to przygotowanie i połączenie z ciastem galaretki z owocami. Najpierw na wierzchnią warstwę gorącego budyniu układamy przygotowane truskawki przekrojone przez połowę. W międzyczasie robimy galaretkę (najprościej użyć takiej z torebki). Zalewamy nią wierzch ciasta z truskawkami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężała.

Tak pyszne ciasto z pewnością będzie znakomitym prezentem dla naszej ukochanej.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2017 przystojniak.pl