Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Przepis na domowy kebab w tortilli

Przepis na domowy kebab w tortilli

  • Data dodania: 2013.08.30

Kebab to jedno z popularniejszych ostatnimi czasy dań typu fast food. W coraz większej liczbie barów podawana jest ta potrawa rodem z Turcji. Jednak w większości miejsc nie jest to klasyczny kebab z mięsa baraniego. Obecnie coraz chętniej podaje się to danie z mięsem drobiowym lub wieprzowym. Dzięki temu w łatwy i niedrogi sposób można przygotować taki pyszny kebab w zaciszu własnego domu. Oto przepis na kebab drobiowy w tortilli.


Składniki
2 średniej wielkości piersi z kurczaka
Olej słonecznikowy lub rzepakowy
4 tortille
3 pomidory
3 świeże ogórki
Duża czerwona papryka
Duża cebula
Sałata
Pieprz
Sól
Sos lub ketchup wedle uznania
Marynata do mięsa

Sposób przygotowania

Przyrządzanie dania zaczynamy od przygotowania mięsa. Umytą pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałeczki, doprawiamy solą i pieprzem lub moczymy w gotowej marynacie, którą możemy kupić w postaci instant w każdym sklepie spożywczym. W tym czasie przygotowujemy patelnię i podgrzewamy olej, na którym następnie będziemy smażyć mięso. W trakcie smażenia zajmujemy się kolejnymi składnikami. Jeśli chcemy nasze danie przyrządzić od podstaw, możemy tortillę zrobić sami, jednak dla oszczędności czasu warto kupić gotowe krążki dostępne w markecie. Gdy mięso będzie się smażyć myjemy i kroimy w kostkę nasze warzywa, czyli pomidory, paprykę, cebulę, ogórki. Sałatę rwiemy na małe listki. Warzywa możemy dodać do tortilli na dwa sposoby, jako świeże lub podsmażone na patelni. W tym drugim przypadku przygotowane kawałki dodajemy na patelnię do ostatniej fazy smażenia kurczaka. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku. Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie, kończymy smażenie. Teraz musimy jeszcze podgrzać lub delikatnie podpiec naszą tortillę, dlatego tym celu możemy ją włożyć na chwilę do mikrofalówki, do piecyka lub na patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju lub oliwy. Następnie przekładamy kawałki kurczaka z warzywami do przygotowanych krążków tortilli, które następnie rolujemy. Danie wówczas jest już gotowe do podania na stół. Zapewne większość z nas będzie chciała podać taki kebab z jakimś sosem – tu mamy duży wybór, w zależności od upodobania. Najczęściej kebab podaje się jednak z sosem ostrym, czosnkowym lub mieszanym.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2017 przystojniak.pl