Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Taaka ryba, czyli rzecz o karpiu

Taaka ryba, czyli rzecz o karpiu

Zakup świątecznego karpia, to nie lada zadanie. Jeśli powierzono je tobie, a ty nie bardzo wiesz jak zabrać się do jego wypełnienia, przeczytaj ten tekst i dowiedz się czegoś więcej o kupowaniu i przygotowywaniu tej niezwykłej ryby. Głowa do góry, na pewno się sprawdzisz i sprawisz sobie lub swoim najbliższym prawdziwą frajdę.

Żywe, patroszone, czy dzwonka? Zanim przyniesiesz do domu karpia, musisz zdecydować, czy będzie to żywa ryba, czy też patroszona. Do twojej dyspozycji są jeszcze dzwonka, czyli gotowe do smażenia, pozbawione głów i ogonów, wyczyszczone i pokrojone kawałki ryb. W sprzedaży są jeszcze filety z karpia ze skórą lub bez. Każde z powyższych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Kupując żywą rybę najlepiej wiesz co kupujesz. Jesteś w stanie ocenić stan, wygląd i wagę ryby. Musisz jednak zadbać o to, by w odpowiedni sposób przetransportować ją ze sklepu do domu. Niedopuszczalne jest przenoszenie żywej ryby w foliowej reklamówce. Żywa ryba potrzebuje wody i tlenu, trzeba ją transportować w wiaderku z wodą. Ryby patroszone to wygodne rozwiązanie, jeśli nie chcesz osobiście pozbawiać ich życia lub nie masz w domu warunków na trzymanie ich w wodzie. Przy takich rybach też jest trochę pracy: trzeba wyczyścić je z łusek, obciąć płetwy i przeciąć wzdłuż linii grzbietowej. Żadnej pracy nie wymagają dzwonka karpia, podobnie jak filety ze skórą i bez. Wadą tych rozwiązań jest to, że nie wiesz z jak dużych ryb zostały zrobione. Nie bez znaczenia są też ceny poszczególnych opcji. Najtańszy jest karp żywy, kosztuje 10-15zł za kilogram. W wagę ryby wliczane są części, które odpadną przy obróbce. Ryby patroszone kosztują około 20zł za kilogram i też nie całe nadają się na patelnię. Dzwonka ryb i filety są najdroższe, bo kosztują od 25 do 30zł za kilogram. W zamian za to, niczego już nie odrzucamy, nie brudzimy rąk i oszczędzamy czas.

Karp żywy, patroszony, mrożony i w dzwonkach. Chcąc kupić żywego, patroszonego lub mrożonego karpia, musisz zwrócić uwagę na niektóre jego cechy. Najlepiej smakują karpie ważące od 2 kg do 2,5 kg. Na większe nie warto się rzucać, bo są zapasione i tłuste, przez co tracą na smaku. Żywy karp w dobrym stanie ma gładką ciemną, połyskującą skórę, wyraźne i czyste oczy, nie jest pokaleczony, porusza się w wodzie chętnie i szybko, pływając grzbietem do góry.
Karp świeży, patroszony powinien mieć ciemną skórę, która naciśnięta, szybko powraca do poprzedniej pozycji. Podobnie jak żywa ryba, powinien mieć wyraźne nie zamglone oczy, a na jego skórze nie powinno być białych i czerwonych plam, wybroczyn oraz uszkodzeń.
Karp mrożony powinien wyglądać świeżo, mieć zwarte łuski i świeżo pachnieć.
Decydując się na dzwonka karpia, najlepiej wybierać takie, które są całymi połówkami małych ryb. Kawałki te są szerokie i wyraźnie widać, gdzie była głowa i ogon ryby. Kupując takie porcje, mamy pewność, że zostały sporządzone z niezbyt dużych ryb, a takie są smaczniejsze. Dzwonka sporządzone z bardzo dużych sztuk są małe i wąskie. Porcje powinny być sporządzane ze świeżych ryb. Ich świeżość ocenia się tak samo, jak świeżość ryb patroszonych.

Oporządzanie karpia. Oporządzanie karpia, to czynność, którą najczęściej powierza się mężczyznom. I nic w tym dziwnego, bowiem wymaga ona nie tylko zręczności, ale przede wszystkim siły. Oporządzanie ryby zaczyna się od usunięcia płetw i oskrobania skóry z łusek. Służy do tego specjalny nóż z ząbkami. Rybę czyści się od ogona w stronę głowy. Następnie przechodzi się do oczyszczania grzbietu i podbrzusza. Jeśli ryba nie jest patroszona, trzeba delikatnie usunąć zawartość jej wnętrza. Najostrożniej trzeba postępować z wypełnionym żółcią, woreczkiem żółciowym. Jeśli przez przypadek pęknie, trzeba natychmiast porządnie opłukać rybę, bo będzie gorzka. Następny etap, to przecięcie grzbietu. Jest to trudne, ale przy użyciu siły i odpowiednich noży, efekt jest całkiem zadowalający. Teraz pozostaje już tylko podzielić obie połówki ryby na porcje i przygotować do smażenia. Ale tym już zajmie się żona...

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl