Jesteś tutaj » Strona główna » Gotowanie » Właściwości szczawiu i przepis na zupę szczawiową

Właściwości szczawiu i przepis na zupę szczawiową

  • Data dodania: 2013.07.29

Szczaw to warzywo, które najczęściej jest składnikiem pysznej zupy. Każdy, kto lubi konkretne, lekko kwaśne smaki, z pewnością miał nie raz okazję skosztować tego wybornego dania. Jednak to warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Oto, jakie właściwości zawiera szczaw i jak przygotować pyszną zupę szczawiową.

Właściwości zdrowotne szczawiu

Roślina ta to bogactwo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, chroni nas zatem przed przeziębieniami wpływa na przyswojenie żelaza, jak również pozwala na długo zachować zdrowy i młody wygląd, gdyż przeciwdziała procesowi utleniania

Szczaw wpływa korzystnie na gojenie się ran. Liście tej rośliny można przykładać bezpośrednio na oparzenia lub owrzodzenia, co przyspiesza leczenie

Spożywanie warzywa pod różnymi postaciami pomaga w walce z męczącymi przypadłościami żołądkowymi i zapobiega biegunkom, a także wzdęciom oraz łagodzi inne objawy zatruć pokarmowych

Przepis na zupę szczawiową

Przyrządzenie tej znakomitej zupy jest stosunkowo proste i składa się z trzech podstawowych etapów - przygotowania wywaru, czyli rosołu, przygotowania szczawiu, a następnie połączenia warzywa z bulionem

Składniki:
Szczaw – ok. 150 sparzonych liści (najlepszy jest świeży szczaw, jednak można wykorzystać do tego koncentrat)
1,5 litra bulionu (bulin z kostki lub domowy, pożywny rosół)
Przegotowana woda do wyparzenia świeżych liści szczawiu
2-4 łyżki śmietany kremówki najlepiej 18% albo naturalnego jogurtu
1-3 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia zupy
5 sztuk ziela angielskiego
Sól
Pieprz
2-3 jajka ugotowane na twardo, opcjonalnie grzanki

I etap
W pierwszej kolejności należy przygotować wywar, który będzie podstawą zupy. W tym celu gotujemy rosół. Najlepiej jest przygotować prawdziwy domowy bulion na mięsie i włoszczyźnie, ale jeśli brak nam czasu lub nie czujemy się zbyt mocni w gotowaniu dobrego rosołu, możemy użyć zamiennika z kostki. Takie rozwiązanie jest dużo łatwiejsze, ponieważ wystarczy połączyć bulion w kostce z gotującą wodą, a następnie jedynie doprawić do smaku, jednak zupa szczawiowa na prawdziwym rosole będzie znacznie bardziej aromatyczna i esencjonalna.

II etap
W trakcie gotowania wywaru, przygotowujemy szczaw. Najlepiej ugotować zupę, wykorzystując do tego świeże liście szczawiu. W tym celu, warzywo najpierw musimy oczyścić, liście wyparzyć we wrzącej wodzie, następnie, gdy ten składnik będzie już gotowy, siekamy go drobniutko, by dodać do gotującego się bulionu. Jeśli nie mamy w domu świeżych liści szczawiu, możemy dodać do zupy szczaw z koncentratu.

III etap
Na koniec, wrzucamy wyparzony i drobno posiekany szczaw do przygotowanego wywaru. Następnie dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. By zupa była gęstsza i smaczniejsza oraz mniej kwaśna, dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, a na końcu wszystko doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i świeżym koperkiem, oczywiście cały czas mieszając. Zupa bardzo dobrze smakuje z jakiem, zatem, gdy będziemy kończyć gotowanie zupy, przygotujmy 2-3 jajka i ugotujmy je na twardo. Jeśli taka wersja dania nam nie odpowiada, możemy do zupy podać wcześniej przygotowane grzanki.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl