Jesteś tutaj » Strona główna » Zdrowie » Dobroczynne właściwości żurawiny

Dobroczynne właściwości żurawiny

  • Data dodania: 2013.03.06

Żurawina to roślina znana od wielu lat. Jej owoc pod różnymi postaciami jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Na jego bazie robi się także aromatyczną herbatę, soki, a nawet alkohole. Jednak poza znakomitym smakiem i aromatem, żurawina ma wiele właściwości zdrowotnych.

Żurawina idealna na problemy z pęcherzem

Owoc ten bardzo często wykorzystuje się w leczeniu schorzeń układu moczowego. Przeprowadzone w tym celu badania dowiodły, że żurawina pomaga wypłukiwać razem z moczem bakterie E. coli, a także wpływa na spadek pH w moczu, co pozwala zahamować rozwój bakterii, które powodują nieprzyjemne pieczenie podczas załatwiania potrzeb fizjologicznych, a także zmniejszyć nasilenie częstego i dokuczliwego parcia. Regularne spożywanie żurawiny, czy to pod postacią nieprzetworzoną, czy w formie dżemów, konfitur lub suszonych owoców, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu moczowego, jak również przyspiesza jego leczenie.

Inne zalety spożywania żurawiny

Mimo, iż najczęściej mówi się o zbawiennym wpływie żurawiny na problemy z pęcherzem, owoc tej rośliny ma też kilka innych, równie ważnych zalet. Roślina ta ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że chroni nasz przewód pokarmowy podczas przyjmowania silnych leków. Ponadto żurawina znakomicie działa na nerki, dzięki czemu jest często polecana przez lekarzy podczas leczenia kamicy nerkowej. Jest to związane z zawartym w niej kwasem chinowym, który delikatnie zakwasza mocz, powodując, że nie tworzą się w nerkach kamienie. Owoc tej rośliny jest także doskonałym składnikiem wielu diet, ponieważ owoce są niskokaloryczne. Ponadto żurawina pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, co w dalszej konsekwencji pozwala cieszyć się lepszym zdrowiem. Jak wskazują badana, regularne spożywanie żurawiny zmniejsza ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Dużą zaletą tej rośliny jest także jej znakomity słodko-kwaskowy smak, który idealnie pasuje do wielu dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Najczęściej żurawinę spożywa się w postaci konfitur, jako dodatek do obiadu, w formie soku lub pod postacią pysznego sosu do mięs.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl