Jesteś tutaj » Strona główna » Zdrowie » Oliwa z oliwek i jej wpływ na nasz organizm

Oliwa z oliwek i jej wpływ na nasz organizm

Olej wytłaczany z owoców drzew oliwnych ma bardzo wszechstronne oddziaływanie na organizm człowieka. I chociaż gaje oliwne były zakładane właściwie już w epoce starożytności, to właściwości oliwy z oliwek zaczęto doceniać znacznie później. Dzisiaj ten złocisty płyn o charakterystycznym zapachu wydaje się nie mieć sobie równych. Czy jednak stosowanie każdego rodzaju oliwy z oliwek będzie miało takie same korzyści dla naszego zdrowia?

Pierwsze gaje oliwne były zakładane we wschodniej części Basenu Morza Śródziemnego. Później drzewa oliwne zaczęto sadzić również w Syrii, Palestynie oraz Izraelu. Niewątpliwie największymi producentami oliwy z oliwek byli i są jednak Grecy. Uprawy zakładali oni również na terenach przez siebie podbitych, a więc między innymi na terenie Włoch i Afryki Północnej.

Rodzaje oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek o złocistym kolorze jest uznawana za jeden z najlepszych naturalnych środków wspomagających zdrowie oraz urodę. Jednak w sprzedaży możemy zetknąć się z różnorodnymi rodzajami oliwy z oliwek. Najbardziej popularna wydaje się być oliwa z oliwek „vergin extra”. Takie oznaczenie na butelce oznacza, iż oliwa pochodzi z pierwszego tłoczenia i ma stosunkowo najniższą kwasowość. Oliwki używane do produkcji tego rodzaju płynu na ogół są niedojrzałe.

Na sklepowych półkach można również znaleźć oliwę „refined”. To oznaczenie z kolei jest stosowane w przypadku oliwy, która wytwarzana jest w procesie rafinacji chemicznej. Taki proces ma na celu między innymi poprawę smaku, nadanie płynowi odpowiedniego koloru,
a także jego oczyszczenie. Oliwa z oliwek powstające w wyniku rafinacji ma nieco jaśniejszy kolor od oliwy „vergin extra”. Uważa się również, że ten rodzaj oliwy jest oliwą nieco niższej jakości.

Jak rozpoznać dobrą oliwę?

Najlepsze oliwy według dietetyków to przede wszystkim te, które są określane jako „extra vergin”. Sami jednak również możemy testować poszczególne oliwy z oliwek. Warto wiedzieć, że najlepsze właściwości tego płynu można zaobserwować, kiedy oliwa ma temperaturę około trzydziestu stopni. Dlatego jeśli chcemy testować oliwę, koniecznie rozgrzejmy naczynie, do którego ją przelejemy.

Wąchając oliwę, powinniśmy wyczuć delikatną woń oliwek pomieszaną z nutą jabłek. Kolor właściwie odgrywa w tym wypadku nieco mniejszą rolę, przede wszystkim dlatego, że barwę oliwy z oliwek bardzo łatwo jest zmienić. Może ona zostać zmieniona na przykład poprzez zmieszanie liści z oliwkami, które zostały zebrane w nieco późniejszym czasie. Jeśli kupiliśmy oliwę z oliwek, które według producenta zostały wcześnie zebrane, wówczas ciecz powinna mieć lekko pieprzny smak. Jeśli takiego wyczuwamy, wówczas możemy przypuszczać, iż mamy do czynienia z wysokiej jakości oliwą.

Przy zakupie oliwy warto również kierować się tym, do czego będziemy ją stosować. Oliwa
z oliwek stanowi przede wszystkim doskonały dodatek do sałatek, warzyw, a także do potraw z ryżem i makaronem. Można jej używać ponadto do smażenia i do pieczenia.

Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest produktem bogatym nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do kwasów, które odnaleźć możemy w tłuszczach zwierzęcych, mają one bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm. Powodują one zarówno obniżenie poziomu cholesterolu, jak również przyczyniają się do ochrony całego układu sercowo – naczyniowego. Oliwa z oliwek jest również bogata w kwas oleinowy, który według naukowców powoduje znaczne obniżenie zachorowań na alergie oraz astmę.

Oliwa z oliwek, zwłaszcza ta z pierwszego tłoczenia, zawiera w swoim składzie cenne dla naszego organizmu minerały oraz witaminy. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, E, D oraz K. Profilaktycznie zaleca się stosować jedną łyżkę stołową oliwy z oliwek każdego dnia (najlepiej na czczo). Oliwa z oliwek ma również bardzo pozytywny wpływ na procesy związane z trawieniem. Doskonale oczyszcza organizm, a przy tym zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądka. W składzie oliwy z oliwek znajdują się również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, które zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl