Jesteś tutaj » Strona główna » Zdrowie » Pokrzywa – magiczny i niedoceniany chwast?

Pokrzywa – magiczny i niedoceniany chwast?

  • Data dodania: 2014.04.07

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną użytkowaną od dawna, gdyż o jej leczniczych właściwościach pisał chociażby grecki lekarz Hipokrates. Podczas gdy nasi przodkowie pokrzywę wykorzystywali jako lekarstwo na wiele chorób, to współcześnie roślina ta kojarzy nam się z chwastem, niepożądanym gościem ogrodowych rabatek. Tymczasem pokrzywa to nie tylko roślina lecznicza, ale również kosmetyczna, paszowa i jadalna.

Wszechstronne działanie pokrzywy oraz jej obfitość w witaminy, związki aminowe oraz mikroelementy doceniano przez całe średniowiecze. Na początku XV wieku pokrzywa była postrzegana jako jedna z najważniejszych roślin użytkowych. W XIX wieku właściwości pokrzywy zostały zapomniane, ale na szczęście dzisiaj możemy je odkrywać na nowo.

Pokrzywa - surowiec zielarski

Pokrzywa zwyczajna wywodzi się z gatunku roślin z rodziny pokrzywowatych. W stanie dzikim roślina ta występuje nie tylko na kontynencie europejskim, ale również w Afryce, Azji oraz Ameryce. Najczęściej rośnie w wilgotnych lasach oraz zaroślach.

Najcenniejsze znaczenie mają liście pokrzywy, chociaż w zielarstwie wykorzystywane jest także ziele rośliny oraz jej korzeń. Liście posiadają charakterystyczne siatkowate unerwienie i są wyraźnie uwypuklone na dolnej powierzchni. Po wysuszeniu liście można stosować do przyrządzania leczniczych naparów – charakteryzują się one gorzkim, a nawet nieco słonawym smakiem.

Pokrzywa jako lecznicza roślina na przestrzeni lat była wykorzystywana między innymi do tamowania krwotoków, a także do leczenia krwiomoczu i kolki nerwowej. W lecznictwie ludowym stosowano ją ponadto do łagodzenia stanów reumatycznych oraz do leczenia cholery. Ponadto pokrzywę użytkowano jako środek do pielęgnacji włosów oraz skóry.

Jakie składniki kryją się w pokrzywie?

Liście pokrzywy stanowią bogate źródło witamin (A, C, B1, B2, K) oraz łatwo przyswajalnych związków mineralnych: cynku, fosforu, krzemu, magnezu, sodu, jodu oraz żelaza. Wszystkie te składniki są potrzebne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Witamina K poprawia ponadto krzepliwość krwi (zapobiega to krwawieniom) oraz umożliwia wchłanianie się wapnia.

W pokrzywie znajdują się także garbniki, flawonoidy, karotenoidy (pomagają one usuwać toksyny z organizmu) oraz naturalne barwniki: beta-karoten, chlorofil i ksantofil. To również skarbnica kwasu pantotenowego, który ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza tempo regenerowania się tkanek. Ważnym składnikiem pokrzywy jest także serotonina – związek będący neuroprzekaźnikiem w układzie nerwowym oraz pokarmowym.

Dzięki wyżej wymienionym substancjom pokrzywa odznacza się nie tylko właściwościami przeciwzapalnymi, ale również bakteriobójczymi oraz moczopędnymi. Z tego względu jej stosowanie zaleca się przy trądziku, czyrakach, przy schorzeniach dróg moczowych, a nawet przy stanach ogólnego osłabienia organizmu (na przykład przy anemii).

Jak przyjmować pokrzywę?

Pokrzywę można stosować na wiele sposobów. Najczęściej jednak z rośliny tej przygotowuje się napary, herbatki, płukanki oraz okłady. Do ich przyrządzenia potrzebne są liście pokrzywy, chociaż wiele cennych składników znajduje się także w łodydze i kłączach tej rośliny (te części można wykorzystać na przykład do przygotowania nalewki).

Herbaty odznaczają się działaniem przeciwkrwotocznym, więc ich picie sprawdza się przede wszystkim przy krwawieniach w układzie pokarmowym, płucach czy nosie. Napary z kolei są wykorzystywane do leczenia chorób skóry oraz żółtaczki. Płukanki i okłady mogą być stosowane w przypadku łupieżu, owrzodzeń, stanów zapalnych skóry oraz przy nadmiernym wypadaniu włosów.

Pokrzywa jest także rośliną, która znajduje zastosowanie w kuchni. Ciekawym pomysłem na oczyszczenie organizmu może być przygotowanie zupy z pokrzywy lub pasty z jej dodatkiem do chleba. Zupę przyrządza się tylko z górnych liści pokrzywy (ponieważ odznaczają się one najbardziej delikatnym smakiem), natomiast do pasty można użyć również dolnych liści. Dania z pokrzywy wyśmienicie smakują doprawione solą, pieprzem oraz szczypiorem.

NK wykop.pl   

Dodaj komentarz

 
  Akceptuję regulamin

 
 

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018 przystojniak.pl